Japonia leży na czterech dużych wyspach i setkach małych wysp oddzielonych od kontynentu azjatyckiego przez Morze Japońskie i Cieśninę Koreańską.
Food.
Dla kuchni japońskiej charakterystyczne jest użycie ryb (jedzonych także na surowo), rozmaitych owoców morza, w tym wodorostów oraz warzyw. Popularne są zupy gotowane bezpośrednio na stole. Nie możemy zapomnieć o sushi. :)
Symbole i ceremonie.
Samuraj, gejsza, sumo, sushi, origami, ogrody japońskie, zielona herbata, sake to pojęcia wszystkim chyba znane. Różnorodność Japonii jest ogromna, a jej poznawanie to niekończąca się przygoda. Ceremonia herbaciana, jest typowo japońską formą estetycznego spędzania czasu, polegającą na podawaniu i piciu zielonej herbaty. Zwyczaj organizowania spotkań towarzyskich w celu picia matcha rozpowszechnił się wśród wyższych warstw społecznych w XIV wieku.
Istnieją szkoły ,w których uczy się sztuki parzenia i picia herbaty. Szkoły te różnią się między sobą szczegółowymi regułami, ale zachowują istotę ceremonii herbacianej.
Czy mogłabyś napisać trochę więcej o ceremoniach, ponieważ wydaję mi, się, że może być to ciekawe :)
OdpowiedzUsuń