środa, 13 lutego 2013

Japonia - kraj wschodzącego słońca.

Kilka słów o Japonii.






Japonia leży na czterech dużych wyspach i setkach małych wysp oddzielonych od kontynentu azjatyckiego przez Morze Japońskie i Cieśninę Koreańską.



Food.



Dla kuchni japońskiej charakterystyczne jest użycie ryb  (jedzonych także na surowo), rozmaitych owoców morza,  w tym wodorostów oraz warzyw.  Popularne są zupy gotowane bezpośrednio na stole. Nie możemy zapomnieć o sushi. :)

Symbole i ceremonie.

Samuraj, gejsza, sumo, sushi, origami, ogrody japońskie, zielona herbata, sake to pojęcia wszystkim chyba znane. Różnorodność Japonii jest ogromna, a jej poznawanie to niekończąca się przygoda. Ceremonia herbaciana, jest typowo japońską formą estetycznego spędzania czasu, polegającą na podawaniu i piciu zielonej herbaty. Zwyczaj organizowania spotkań towarzyskich w celu picia matcha rozpowszechnił się wśród wyższych warstw społecznych w XIV wieku.











Istnieją szkoły ,w których uczy się sztuki parzenia i picia herbaty. Szkoły te różnią się między sobą szczegółowymi regułami, ale zachowują istotę ceremonii herbacianej.

1 komentarz:

  1. Czy mogłabyś napisać trochę więcej o ceremoniach, ponieważ wydaję mi, się, że może być to ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń